Jak zatočit s kocovinou?
Zažili jsme to všichni. Někteří jen ojediněle, jiní s tím bojují docela často. Bavíme se o ranní kocovině. Nevolnosti způsobené rozkládáním alkoholu vypitém při včerejší party.
Abychom se kocovině vyhnuli, musíme na ní myslet už při samotném večírku. Základem je být ke konzumaci zdrženliví. Když už se rozhodneme pít, tak nemíchat více druhů alkoholu. Každý druh, díky jiné charakteristice i způsobu výroby se rozkládá jinou rychlostí. Pivo je vařené. Tvrdý alkohol destilovaný. Jen víno se vyrábí přirozeným způsobem bez většího technického zásahu člověka.
Dalším předpokladem, jak se vyhnou kocovině je popíjet pomalu. Hrknou do sebe v krátkém čase několik panáků po sobě je přímá žádanka o ranní problémy. A zapíjet panáka pivem je téměř to samé. Pokud popíjíme tvrdý alkohol nebo víno, uděláme velice dobře, když budeme alkohol prokládat nějakým nealkoholickým nápojem. Abychom si nekazili chutě, asi bude nejlepší, když tímto nealkoholickým nápojem bude čistá voda, nebo minerálka. Ale pamatujme. Čím méně bublinek tím lépe. Kysličník uhličitý (CO2) je velmi špatným společníkem. Brzdí rozkládání alkoholu.
No a jak se tedy chovat po ránu? Přes noc tělo silně dehydruje. Proto je nutné doplnit co nejvíce tekutiny. První kroky, které ráno po večírku uděláme, by nás měly zavést do kuchyně. Tam bychom si měli natočit půllitr lehce vlažné vody. Nejlíp uděláme, když do ní vymačkáme citron a pak ji naráz vypijeme. Vodu pak pijeme po celé dopoledne.
Do boje proti kocovině můžeme vytáhnout klasické zbraně. Silný „turek“ s trochou citronu, Aspirin nebo silný drůbeží vývar. Mnohokrát používané, osvědčené i zároveň negované postupy. Každému pomáhá něco jiného. Vzhledem k tomu, že to, co nám dělá špatně je právě postupně mizející alkohol z těla, může paradoxně pomoci je ho doplnění. Zapomeňte ale na nějaké velké panáky. Stačí malinkatá stopečka tvrdého alkoholu, nebo desítka pivo. Jedna pomůže, dvě vás „zazdí“. Tak opatrně s tím dorovnáváním hladinky.
Před další kocovinou vás uchrání jediné. Když se alkoholu vyhnete.