Druhy kolagenu
Dělení kolagenu
Hydrolizovaný kolagen, jakožto základní stavební jednotku pojivových tkání, lze dělit několika způsoby.
Podle zdroje kolagenu
Máme kolagen hovězí, vepřový a rybí. Z toho vyplývá, že kolagen je přírodní. Uměle syntetizovaný kolagen ani neexistuje, pouze látku jemu podobné. Nejčastěji se používá hovězí a vepřový, a to hlavně díky své dostupnosti. Využívají se na řešení pohybových – kloubních potíží, i na podporu pohybového kloubního aparátu, protože zde není kladen takový nárok na transport kolagenu do buněk.
Naopak rybí kolagen má velmi dobrou vstřebatelnost, a proto se používá na pleť, vlasy a další měkčí tkáně, které mají požadavky na vstřebatelnost vyšší. Logicky je také účinnější i na tvrdší tkáně.
Podle typu kolagenu
Za léta výzkumu se podařilo nalézt téměř 30 typů kolagenů, nacházejících se v tělech obratlovců.
Nejdůležitější v lidském těle jsou tyto:
1.typ- nejčastější a tvoří až 90% kolagenu v těle, najdeme ho v pokožce, pojivových tkáních, kostech
2.typ- je tvořen menšími svazky vláken než 1.typ, najdeme ho především v chrupavkách kloubů
3.typ- zajišťuje oporu orgánů z hladké svaloviny (srdce, žaludek, oči,…), najdeme ho i ve svalech, žilách a tepnách
4.-28.typ- tyto se v lidském těle skoro nevyskytují, a tak nejsou pro nás až tak důležité
Podle způsobu zpracování
Jsou dva základní a to nativní a hydrolizovaný. Nativní kolagen je čistá přírodní verze, tedy nijak nezměněný ani neupravený. Pro naše tělo je však špatně vstřebatelný, takže je méně účinný. Nesmíme se nechat zmást cenou, protože nakonec, abyste dosáhli stejného výsledku, budete ho potřebovat mnohem více než toho hydrolizovaného.
Hydrolizovaný kolagen neboli kolagenní peptidy se získává hydrolýzou. Hydrolýza je technologie založená na štěpení aminokyselinových řetězců na jednodušší se zachováním všech aminokyselin akorát v trochu jiné koncentraci. Takto upravený kolagenu je pro naše tělo dobře stravitelný a tudíž vstřebatelnější a tím pádem efektivnější.