Vitamíny a jejich účinky
Vitamíny se rozdělují na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Jejich nedostatečný příjem může zapříčinit spoustu problémů
Vitamíny rozpustné v tucích jsou A, D, E, K. Tělo si je může ukládat do rezervy v tukových tkáních a snadno se z těla nevylučují.
Vitamíny rozpustné ve vodě jsou všechny vitamíny řady B a vitamín C. Tělo je vylučuje močí, takže v těle dlouho nesetrvají. Díky tomu je musíme častěji doplňovat.
· Vitamín A – nedostatek může způsobit poruchy vidění. Je obsažen v játrech, mrkvi, kapustě, vejcích, dýni, mléce apod.
· Vitamín D – nedostatek způsobuje křivici a kostní poruchy. Vzniká v kůži působením slunečního záření. Z potravin ho obsahují vejce, houby a tučné ryby.
· Vitamín E – je potřebný ke správné funkci nervů a imunity. Jeho zdrojem jsou oříšky, máslo, mléko, maso, oleje.
· Vitamín K – je vytvářen střevními bakteriemi a je ho obsaženo dost i v potravě. Podílí se na srážení krve a jeho nedostatek může způsobovat různé krvácivé stavy. Někdy je však naopak třeba podávat lék na ředění krve a volné množství vitamínu K v těle snižovat. Je obsažen v listové zelenině.
· Vitamín C – je možné ho přijímat pouze v potravě nebo v tabletách. Je potřebný pro správný vývoj pojivových tkání, ničí v těle volné radikály, které nejsou zrovna prospěšné. Zlepšuje vstřebávání železa. Je potřebný ke spoustě procesů, které v těle probíhají. Jeho doporučená denní dávka pro dopělého je okolo 100 mg. Můžeme ho ale v období stresu, nemoci apod. přijímat i více, protože event. nadbytek se vyloučí močí. Zdrojem je hlavně ovoce a zelenina.
· Vitamíny řady B – jsou potřebné pro nervové funkce, duševní pohodu, mozkové funkce, krvetvorbu, při metabolizmu tuků, cukrů a aminokyselin, ovlivňují stav pokožky, vlasů i nehtů. Pokud potřebujeme tyto vitamíny doplnit, sáhneme po B komplexu či pivovarských kvasnicích. Obsaženy jsou ve spoustě potravin, ale je otázkou, zda dokážeme sníst takové množství, aby jejich potřeba byla pokryta.